Gerbang Pengembaraan

sudahkah kita bersedia untuk pengembaraan hakiki?!

Kuantan – Kuala Lumpur

Seperti biasa saya bangun pagi, mandi, solat then b’fast. Kemas barang and checkout. Jumpa guest kat hotel then sambung lagi travel and tour… Mula2 saya bawak mereka melawat kampung nelayan di Beserah, tengok orang siang ikan nak buat ikan masin, rebus ikan bilis nak jemur then tengok kerbau balau. Kat sini unik sebab nelayan guna kerbau balau tunda ikan dari bot ke tempat proses. Kerbau tu bapak punya besar.. kami pusing2 dulu kat kampung tu then singgah kat tempat orang proses buat sate. Dah habis tour and explaination kami terus gerak ke KL, lalu ikut lebuh raya timur barat then singgah kat R&R Temerloh, rehat kejap sambil minum kopi dan makan kueh. Kami teruskan perjalanan then singgah lagi di hutan rekrasi Lentang, streching sket. kat sini sejuk je, ada canopy walk, waterfall dan pokok2 hutan. Perjalanan kami ke KL dah tak jauh, moreless, 45minit lagi sampai la KL. Dalam perjalanan tu kami borak panjang., maklumlah dah 10hari kami travel bersama, dan dah ada chemistry and personal touch la katakan. lepas ni mereka nak ke Jakarta then sambung tour kat Central Java plak. Mr/Mrs Holarcher invite saya lunch dengan mereka tapi mintak saya decide nak lunch kat mana, saya tanya nak makan style apa dan level apa, low,medium or high class… Mereka cakap up to you and u decide. Saya tak fikir panjang terus je bawak ke kampung Baru, makan kat Anuar Tomyam je,. Kat sini masakannya ada taste, sapa2 yang dah pernah datang makan kat sini mesti nak datang lagi kan.. Saya pun apa lagi oder la yang biasa2 je tp byk jugak la, sup tulang, tomyam campur, burung puyuh goreng kunyit, daging merah, kailan ikan masin, telur dadar, sambal belacan. smua buat 2 orang makan. Wah saya tengok mat saleh ni punya berselera makan kat sini. Anyway tahniah la en. Anuar sebab dapat pujian dari orang swiss. Harga pun sangat berpatutan.
Selesai makan saya hantar mereka ke hotel, time tu sangat sentimental, saya tengok mata mr holarcer dah berkaca, nampak sgt kesedihan dia sebab terpaksa berpisah dengan saya, mrs holacher pulak peluk and cium pipi saya kiri-kanan, punya la segan saya dengan orang sekeliling, tapi ini dah jd budaya mereka, moga2 Allah ampunkan dosa-dosa saya.

Advertisements

May 23, 2009 - Posted by | my journey

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: