Gerbang Pengembaraan

sudahkah kita bersedia untuk pengembaraan hakiki?!

Tasik Kenyir – Kuantan

Assalamualaikum whb…
Pagi2 lagi saya jumpa Mr/mrs Holarcher, mood mereka sgt baik, cuma dia complain sebab cuma dapat one night stay kat Kenyir ni, tak sempat buat apa2.. Mereka cakap ‘this is really tropical heaven and we will come back soon…’ then aku cuba phsyco mereka, this is not the only tropical heaven in my country, there are many more paradise around the country.. saje je bagi mereka tambah excited lg.
Kami gerak dari Lake Kenyir dalam kol 9.10am, saya ikut jalan Kuala Berang – Ajil, Kg. Bukit Kapit – Marang. Sampai Marang saya ke jeti cari bot nak buat river cruise, jumpa pakcik mamat tapi bot dia mahal coz bot besar, saya decide pegi tempat lain dekat tempat nelayan seberang sungai, kebetulan jumpa Mat Nor, dia ni nelayan aku mintak dia buat rivercruise dengan bot dia, aku offer dia rm150.00 dia ckp okay. Then kami pun terus la menyusur sungai Marang, memang cantik.. dengan pokok bakau disepanjang tebing, fishfarm, helang tengah sambar ikan, iguana(biawak) dan monyet pun ada yang tangkap ikan. suasana tu memang best. Kira guest saya ni kagum betul lah masa tu. Lebih kurang sejam menyusur sungai kami sampai kat sebuah kampung tradisional yang cantik sangat di tepi sungai Marang tu. We all singgah then saya pun bawak la mat saleh ni melawat kat kampung ni, pegi tengok orang buat gula melaka, atap nipah, repair pukat, tengok lembu, kerbau, ayam, itik dan macam2 lagi.
Dah habis menyusur sungai kami pun teruskan perjalanan ke Kuantan, lalu Rantau Abang Dungun then singgah kat Tanjung Jara berhenti makan kat Cee Bee Wee Seafood, kat sini makan ala Thai memang sedap masakan dia, pekena tomyam campur, sayur kangkong, daging rusa dan sambal belacan. Mr/mrs Holarcher tak habis-habis puji masakan ni sedap, dia ckp ‘Qay, you are always know what we like to eat, this is great meal.’at home we though in Malaysia we only can eat mcdonald and kfc only. You’re real ambassador for your country Qay”
Hehe, nak gelak jugak saya..
Then abis makan we all sambung perjalanan lg.. kami berhenti lagi, kali ni kat pantai Kemasik, sapa2 yang pernah pegi Pantai Kemasik ni memang tau bertapa cantiknya pantai di laut cina selatan ni, kombinasi bukit/gua batu kapur, pasir halus yang putih, air yang jernih memang tak bleh cakap la indahnya ciptaan Allah yang maha esa. Kami makan kopok lekor dulu then teruskan lagi pengembaraan. Sampai di Kijal saya berhenti kejap kat gerai lemang no 14B, Pak Harun nama ownernya. Saya explain pasal buat lemang, then makan lemang dulu baru sambung perjalanan. Dekat nak sampai ke bandar Kemaman ada berlaku kesesakan trafic, rupanya JPJ buat hal plak mana tak jem mereka buat sekatan waktu puncak,. dalam 15min perjalanan kami dah sampai sempadan T’ganu – Pahang, sekali ada lagi roadblock.. kali ni polis pulak. Slowly kami gerak sampai lah Cherating, kami singgah dulu di Turtle Sanctuary dekat dengan ClubMed, tengok penyu dulu, lepas main2 dengan anak2 penyu kami ke craft centre, tengok orang buat tikar mengkuang dan barang kraf tangan yang lain.
Kami teruskan perjalanan lalu ikut pelabuhan Kuantan then sampai lah kat Swiss Garden Resort, dah settle checkin kan mat saleh 2 ekor ni saya pun terus gerak ke bandar Kuantan kira2 15km dari Swiss Garden dan saya pun bermalam lah di guesthouse kat Kuantan.

May 22, 2009 Posted by | my journey | Leave a comment