Gerbang Pengembaraan

sudahkah kita bersedia untuk pengembaraan hakiki?!

Kota Bharu – Kenyir

Assalamualaikum whb.
Then pagi tu we all kuar dari hotel buat tour kat KB dulu, mula2 melawat pasar besar Siti Khadijah, then Istana Jahar, Kraft Centre, silver making serta beberapa spot menarik kat bandar KB. Lebih kurang 2jam kami merayau-rayau kat KB, then tibalah masa nak gerak ke Kuala Terengganu, kami gerak dlm kol 11.30 pagi, on the way tu singgah kat pasir puteh, kalau tak silap kg. wakaf bunut nama tempat tu, berheti tengok makcik tu buat kueh bahulu tradisional n kueh akok, kami pun makan la kueh tu memang lazaaat.. Then saya teruskan perjalanan ikut jalan pantai, singgah Kuala Besut ronda2 dulu then dah tengah hari saya masuk ke pantai Bukit Keluang, makan dulu kat Bk. Keluang Resorts, suasana memang cantik, makan dalam taman dpn swiming pool. Lepas makan we all terus gerak ikut Kg. Raja – Pengkalan Gelap then singgah kat Kg. Fikri (dulu kg. Kepayang) tp disebabkan kg. kepayang depan pantai dah naik air org kampung situ semua pindah ke kg. Fikri. Mereka semua ni nelayan, kira hardcore punya nelayan. Buat ikan kering, bilis, belacan, budu dll. biasanya orang luar pun datang sini beli ‘raw material’ utk buat budu n belacan.
Well, lepas buat lawatan kat Kg. Fikri kami terus menuju ke K.T’ganu, kami singgah sebentar di tempat buat kapal layar dekat Pulau Duyong, boat maker tu namanya Hj. Abdullah, tapi orang panggil dia Pak Lah. Pak Lah ni memang mahir buat kapal layar sejak dari tahun 1969 lg. Sapa2 yang melawat Terengganu mesti nak tengok tempat ni.
Masih lagi di Pulau Duyung saya bawa mat saleh 2ekor ni tengok masjid kristal dari seberang sungai pulak, cantik sangat masjid ni macam terapung dalam sungai.
Then saya teruskan perjalanan ke bandar T’ggnu tengok orang buat batik tradisional dan barangan tembaga. Lepas abis tour tu kami singgah minum petang dekat foodcourt tepi laut, dekat dgn tempat perlumbaan formula one boat.
Dalam program sepatutnya saya kena bawak guest ni buat river cruise di sungai Marang, tapi di sebabkan hari dah lewat petang dan cuaca mendung semacam je saya cakap kita naik bot esok je. Lepas tu aku patah balik ikut jalan ke Permaisuri menghala ke KB , then terus ke Tasik Kenyir. Guest saya tinggal kat Lake Kenyir Resort & Spa. Selepas selesai urusan checkin saya pun buat la hal sendiri. Mula2 cari kawan dulu, namanya Bahari, member ni memang best dia keja bawak bot house kat Kenyir. Jumpa Bahari then bawak dia gi minum dulu, abis borak2 kosong then cari Nizam plak. Nizam ni jaga fishfarm kat salah satu pulau di Tasik Kenyir. Malam tu Nizam jemput saya dengan bot dia di jeti Pengkalan Gawi then bawak saya ke farmhouse kat pulau dia, pulau dia kecik je lebih kurang 2hektar. Kat sana memang best, tasik melaut, pohon2 menghijau, suasana memang cantik. Saya menginap di farmhouse Nizam, dah jumpa member biasalah sembang sampai lewat pagi then baru tido.
Bangun pagi kol 6.30, cuaca suram je coz masih awal lagi. Masak air buat kopi sambil lepak kat veranda farmhouse, tengok sekeliling memang menakjubkan alam ciptaan Tuhan yang maha Esa.. Rasa tak cukup masa nak lepak kat farmhouse nizam, kejap sangat dah kena balik. Dalam kol 7.45am saya dan nizam dah siap2 nak ke mainland, sebelum tu bagi makan ikan dulu dan halau sekumpulan memerang yang slalu makan ikan dlm sangkar..
Then kami pun naik bot dan memang best la suasana pagi tu. sampai kat jeti kami breakfast dulu kat kedai mansor di tepi tasik tu.. then baru siap2 kemas barang dalam keta serta minta diri dulu dari nizam dan insyaallah jika ada kesempatan nanti jumpa lagi..

Advertisements

May 20, 2009 - Posted by | my journey

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: